Tilan raivaaminen kirjoittamiselle

Joni Jaakkola bustasi minua suoraan myyttiin, kun sanoi että se kolmen viikon sääntö uuden tavan opettelusta onkin joku vääristynyt nettihuhu, jollaisia suurin osa kansanviisauksista tuntuu tänä päivänä olevan. Oikea vastaus onkin 66 päivää, tai joku muu suhteellisen pitkä aika. Eli jos haluaa tuoda elämään ja arkeen jonkun uuden mielekkään rutiinin, sitä pitää harjoitella 66 päivää. Ei välttämättä joka päivä mutta niin että kuitenkin tuon ajan se asia on säännöllisesti mukana roikkumassa.

Yritän itse nyt jotenkin saada tätä kirjoittamista osaksi arkeani, mutta se ei olekaan niin helppoa kuin kuvittelin. Ok, on mennyt vasta pari päivää, vajaa viikko mutta päätöksestä enemmän. Nyt vasta olen päässyt kaiken vaiheilun jälkeen tekemisen makuun. Olen siis kuullut että jos haluaa oppia kirjoittamaan, pitää kirjoittaa ja mielellään paljon. Joidenkin mielestä pitää kirjoittaa joka päivä, ja ehkä vielä joku tietty määrä joko sanoissa tai ”sivuissa” mitattuna. Sellainen tuntuu ahdistavalta mutta tajuan kyllä että jos tekeminen ei ole rutiinia, se lakkaa tapahtumasta sitten kun ei enää huvita.

Olen huomannut että jotta saan yhtään mitään kirjoitettua, oli se sitten tällaista tavallaan sisällötöntä pinnallista kelailua, tai jotain muuta, tarvitsen sekä tilaa että aikaa. Tilalla tarkoitan jotain paikkaa, jossa kukaan ei kiinnitä minuun huomiota tai en voi vahingossakaan tulkita olevani huomion kohde. Esim. juuri nyt on sellainen hetki, on aikainen aamu, muu perhe nukkuu, on hiljaista. Metelikään ei sinänsä haittaa mutta jos pitää reagoida jonkun tekemisiin tai sanomisiin, tai edes varautua siihen, en pysty ollenkaan keskittymään tällaiseen tekemiseen. Netin selailu kyllä onnistuu.

Omassa arjessani on yllättävän vähän tilaa tällaiseen, ja nytkin ikäänkuin ”tartuin tilaisuuteen”, kun tajusin että mulla olisi tässä puoli tuntia aikaa ihan aidosti keskittyä, ennen kuin on syötävä jotain ja lähdettävä bussipysäkille. Ajallisesti puoli tuntia on toki naurettavan lyhyt aika, mutta jos saa pudotettua itsensä tekemisen ääreen niin saa siinä jotakin aikaan, enemmän kuin ei mitään.

Bussikin periaatteessa toimii, edellyttäen että pääsee takapenkille istumaan, niin että kukaan ei istu takana, saati vieressä. En oikeasti edes usko että kukaan kurkkisi sieltä takaa mutta se on jotenkin häiritsevää ikäänkuin tajuta sen toisen henkilön läsnäolo. Vieressä istuvan kanssa ei voisi mitenkään kuvitella kirjoittavansa, siinä menisi niin paljon energiaa toisen huomioimiseen.

Joka tapauksessa, tilaa ja aikaa täytyy ikäänkuin hakemalla hakea, tai ehkä enemmän tarttua tilaisuuksiin, kun niitä tulee. Sekin on ehkä tavallaan taito, jota voi opetella, että tajuaa milloin ensinnäkin itse on siinä tilassa että keskittyminen voisi onnistua, ei liian väsynyt eikä liian kiihtynyt, sekä että on vapaata tilaa ympärillä, ja aikaa jonkin verran, eikä sellaista että pitäisi jatkuvasti vilkuilla kelloa että kohta pitää siirtyä jonnekin tai joku velvollisuus kutsuu.

Joskus on niinkin että on tilaa, on aikaa ja kaikki periaatteessa ok mutta päässä tai sormissa ei tapahdukaan mitään. Jos vertaa vaikka liikunnan harrasteluun, lenkille voi lähteä vaikka pää ei toimisikaan, tai jotain painoja voi nostella. Mutta kirjoittaminen vaatii jonkun oikeanlaisen tilan, tai itse asiassa luulen että tässä erottaa amatöörin ammattilaisesta, nyt kun mietin. Moni ammattilainen sanoo että kun on aika niin silloin kirjoitetaan, ”lähti” hyvin tai sitten ei, eli tavallaan ehkä heillä on jotain keinoja päästä sen ajatustyhjiön yli. Jotain sellaista itsekin nyt haen tällaisella kirjoitustreenillä, jossa tekstillä ei ehkä ole ainakaan alunperin mitään kovin syvällistä tarkoitusta tai päämäärää, vaan otan tässä jonkun aiheen ja katson mitä tapahtuu, vai tapahtuuko mitään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.