Kuinka valita elämävinkki oikein?

Portsan Paulo Coelho eli Jani Lilja kysyi ihan aiheellisen kysymyksen mikroblogipalvelu Twitterissä, eli onko jotain asiaa, johon ei voisi kysyä asiantuntijalta neuvoa.

En osaa vastata mutta lähdin miettimään näitä kaikenlaisia lomallejäämis- ja lomailuvinkkejä ”hyvän elämän” näkökulmasta. Käsittääkseni aina jostain ihmisyyden alkuajoista lähtien, siis netistä lukemani perusteella, on ollut jotenkin aika yleistä ensinnäkin ihmetellä että mikä olisi hyvä elämä ja jaella sellaiseen liittyen vinkkejä. Kummallista kyllä mitään absoluuttisia vastauksia ei olla vieläkään saatu, vaikka asian parissa on painiskeltu tuhansia vuosia ja vertakin on vuodatettu.

Ehkä pitäisi ensin miettiä mitä hyvä elämä tarkoittaa, tai kenen kannalta? Kuuntelin Jaakko Tapanisen hienoa 10x Finland -podcastin jaksoa, jossa todella kiinnostava Annu Nieminen kertoi Upright Project:sta, jossa erilaisille asioille ja organisaatioille lasketaan AI:n ja vastaavien avulla nettovaikuttavuusarvo. Eli sen mukaan tuleeko ihmisille, ympäristölle, taloudelle ja hyvinvoinnille kokonaisuutena positiivisia vaikutuksia vaiko negatiivisia. Nykyisellään demoversiolla voi verrata vaikka muovipussin ja konepistoolin vaikutuksia.

Voisiko vastaavaa soveltaa henkilökohtaiseen elämään? Ensin tietysti pitää valita ollaanko haluamassa itselle hyvää vai muille? Jos keskitytään itseen, niin kaikki tietävät että pitää olla terve, syödä, nukkua ja treenata sekä olla sosiaalinen elämä ja jotain mielekästä tekemistä. Ja silloin voi valita tällaisia vinkkejä jakavia asiantuntijoita, ja nyökytellä miten hyviä oivalluksia näillä on, kun kertovat että ”lomalla kannattaa ajatella muutakin kuin työtä”. Aikamoista!

Jos mietitään oman elämän nettovaikutksia muualle kuin itseen, päästään kiinnostavalle alueelle. Millainen on ”jalanjälkeni” muiden elämään? Lisääkö elämäni hyvinvointia vai kärsimystä, ja missä suhteessa? Miten voisin toimia niin että joku muu saisi itselleen jotain hyvää oman elämäni vaikutuksesta? Auttaisiko jos jakelisin elämänvinkkejä? Siitäkö se lähtee, puhtaasta hyvän tekemisen tarpeesta?

Voiko samaan aikaan tehdä itselle ja muillekin hyvää? Jos onnistuu yhdistämään jonkun oman mielekkään tekemisen siihen että se auttaa jotain toistakin ihmistä? Olisiko siinä tavallaan ”optimaalinen” puuha? Mistä tällaisia vinkkejä löytyy? Miten voisin esim. omalla kesälomallani tehdä jotain sellaista, josta on jollekin toisellekin iloa?

Ehkä joskus saamme vielä jonkun älypuhelinsovelluksen, joka kertoo ”tähän astisessa elämässäsi aiheuttamasi nettovaikutus itseäsi kohtaa on +25 ja muita kohtaan -3. tsemppaa hei vähän! sä voit tehdä sen jos uskot siihen!”

 

2 kommenttia artikkeliin ”Kuinka valita elämävinkki oikein?

 1. Meillä on kaksi kättä, toinen autaaksemme itseämme ja toinen auttaaksemme muita. Elämä on aika laaja ja siinä on paljon alueita, joten kannattaa tunnustella, mikä olisi sillä hetkellä oikein tapa toimia itsensä kannalta.

  Eli, jos on energiaa, voimia, aikaa ja taitoa auttaa niin auttaa, toisen täytyy tietenkin 1) Haluta apua 2) Tehnyt parhaansa hakeakseen/etsiäkseen apua ensin itse 3) Auttajalla on oltava halua auttaa ilman vastiketta ellei ole esim. palvelusta kyse.

  Jos toisella kamala hätä kuten nälkäkuolema, kalliolta alas putoaminen tai muu nopeaa ragointia vaativa, niin on punnittava onko itsellä keinoa auttaa eli esim.jos on pyörätuolissa ei ehkä heittäytyisi auttamaan kalliolta putoavaa vaan hutaisi apua tai heittäisi köyden yms.

  On hyvä pohtia miten vaikuttaa ympäristöönsä, jos ei siis koskaan tee sitä. Yllättävän vähän ihmiset ovat kiinnostuneita toisista, paitsi juoruilu merkityksessä usein se oma napa kaikkein tärkein. Vaikka siis puhuin tuossa ensin itsensä auttamisesta kohdistan sen nimenomaan niille joilla on tapana laittaa toiset itsensä edelle.

  Happi maski itselle, you know muuten ei olla kohta auttamassa yhtään ketään.

  Eräs asia, mikä tähän lisäyksenä, ei tarvitse tehdä yhtään mitään tai miettiä, jos ei halua. Jokainen meistä on toisinaan mukava ja toisinaan ei, mistään ei oikein voi vetää johtopäätöstä. Ihmisyyteen kuuluu kaikkia värejä, erilaisia tunteita ja purkauksia eli jos joskus auttaa tai jättää auttamatta niin ei ole sitten jotenkin huonompi tai parempi ihminen.

  Vaikka ihmiset rakastavat määritelmiä niin kerran auttanut ja somessa jakanut on luuseri, auttaja joka toimii salaa ja mieluiten Kantin(tai Jeesuksen) mukaan on mielestäni supersankari.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.