Luonto kostaa ja halkopino surmaa vanhoillisuskonnollisen kolonialistin -VVitch

VVitch -elokuvan loppupuolen kohtaus, jossa päähenkilökolonialistin surmaa demonin riivaama pukki, sekä päälle kaatuva halkopino, sykähdytti runollisella oikeudenmukaisuudellaan. Muutamia kohtauksia aiemmin tämä kylästään karkoitettu perheenpää uhosi että kyllä me tämän maan vielä kesytämme. Ihan kuten vanhassa kirjassa: ”Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu.» ”

Kaikki yritykset tehdä käskyjen mukaan olivat menneet jo surkealla tavalla pieleen. Metsä tai sen henkilöitymä eli noita kävi jo aiemmin nappaamassa perheen vauvan, ja vietteli myös vanhemmat lapset, vaikkakin oli loppuun asti epäselvää olivatko nämä kuvitelleet koko jutun. Vanhempien epäonnisesta manausyrityksestä tuli mieleen vanhan kaartin ihmettely nuorten ilmastolakkojen edessä. Ovatko nämä aivopestyjä, vai onko tässä joku oikea asia takana? Ei noin kuulu käyttäytyä, oli miten oli!

Voisi ajatella että VVitch kertoisikin ilmastonmuutoksesta kostotarinan. Valloittaja, ihminen, jota edusti perhe, alkaakin saada luonnolta takaisin oikein kunnolla. Elintila pienenee, satoa ei tule, villit eläimet tai henget vievät heikoimmat yksi kerrallaan ja lopulta on jäljellä enää epätoivoinen ja surkeasti epäonnistunut valloittaja, joka kuolee omaan kompastumiseensa halkopinon alle. Itse muokattu luonnon jäännös kaatuu päälle, ja ihmisen tilasta ei ole enää kuin rauniot jäljellä, uhoaminen hiljenee. Metsä jää, ehkä hieman harvempana mutta silti ikuisena, mystisenä ja vahvana. Se, mitä oli ennen valloitusta ja sen oikeuttavaa uskontojärjestelmää, jää jäljelle.

Toki voisi ajatella niinkin että metsä edustaa luonnonvoimaa ja seksuaalisuutta, joka on kahlitsematon, ja joka sekin herättää yhä 2019 primitiivireaktioita esim. Priden vastustajien joukoissa. Valloittajaperheellä ei ole kuitenkaan mitään oikeaa valtaa lastensa kasvuun, eivätkä voi sille mitään että metsän noita vapauttaa lapset jäykän uskonnollisuuden kahleista toteuttamaan itseään. Perhe yrittää viimeiseen asti, jopa väkivaltaisesti, kontrolloida luontoa mutta siitä seuraa vain hirvittävää murhetta kaikille.

Voisi varmaan niinkin ajatella että metsä tai noita edustaakin kuolemaa, joka on koko ajan vieressä ja läsnä, mutta sen sietämiseksi perhe ja sitä kautta kaikki ihmiset yrittävät kovasti keskittyä omiin tarinoihinsa ja arkisiin puuhiinsa, jotta voisivat vastustaa vääjäämätöntä, tai ainakin unohtaa sen hetkeksi. Kun luonto toimii, ihminen ei kestä sitä vaan lähtee taistelemaan vastaan, tietenkin häviten ja muuttuen osaksi luontoa tai ainakin multaa jälleen. Kaikki jää täysin mysteeriksi, miksi olimme täällä, mitä saimme aikaan, kenen takia tätä kaikkea lopulta teimme? Elokuva ei siihen tarjoa mitään vastauksia, enkä tiedä tarjoaako elämäkään.

VVitch:
https://www.imdb.com/title/tt4263482/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.