On väärin olla tekemättä lukemisesta numeroa?

Miksi tehdä omasta lukemisesta ”numero”? Eikö riitä että lukee jonkun hyvän kirjan omaksi ilokseen ja pitää turpansa kiinni? Ei.

Perustelen. Kirjojen lukemisen voi nähdä pelkästään omaa itseä palvelevana toimintana, jolloin keräillään kokemuksia, ”kehitetään ominaisuuksia” kuten empatiaa tai ihan vaan irrotetaan pää hetkeksi arjen tympeydestä.

Voisi myös ajatella että kaikki lukeminen on lopulta jonkun toisen ajatusten virran päällä surffaamista. Joku on joskus nähnyt vaivaa ja tehnyt kirjan, jonne on vuodattanut omia ajatuksiaan siksi että joku muu voisi ne lukea. Joskus joku kirja laittaa omat ajatukset isolle laukalle ja avaa ihan uusia näkökulmia. Eikö olisi sääli jos se jäisi vain omaan tietoon, koska silloin olisi riski että joku muu ei saisi kokea samaa?

Usein hyvä kirja tulee valittua kirjaston hyllystä juuri siksi että joku itselle tuttu tyyppi on suositellut sitä tai hehkutellut muuten lukukokemusta innoissaan. Tai jostain kirjasta ”puhutaan joka paikassa”, jolloin se tulee valittua kaikkien mahdollisten joukosta. Sitäkin tapahtuu että joku tottumaton lukija tarttuu kirjaan toisen innostumisen takia.

Mä ajattelen jotenkin että paljon lukevana mulla on velvollisuus jakaa varsinkin hyviä lukukokemuksia, koska olen itse saanut niitä niin paljon muiden vaivannäön ansiosta, ja haluan että joku muukin pääsee kokemaan yhtä hienoja kokemuksia. Se, että luen x määrää kirjoja ei merkkaa mitään mutta jos saan jonkun toisen tarttumaan sellaiseen kirjaan, mitä hän ei muuten olisi lukenut, merkkaa paljon, ehkä eniten. Muutenhan tässä koko touhussa ei olisi mitään ideaa.

Ei kaikkien ole tietenkään pakko tehdä lukemisesta numeroa, mutta toivoisin että useampi tekisi, kertomalla niistä kirjoista, jotka tekivät vaikutuksen, koska silloin me muutkin voimme nauttia niistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.