Hyöty- ja haittalukeminen vuonna 2019

Pähkäilin viime vuoden loppupuolella että minkä monesta erilaisesta lukuhaasteesta valitisisin, Helmet, miniHelmet, runohaaste, lue-kaikki-maailmanuskontojen-perusteokset, ideologiahaaste vai keksisinkö oman.

Sain tosi paljon hyviä ideoita tänne ketjuun:

Sen verran lähdin jo tuumasta toimeen että latasin Nadjan vinkkaamasta listasta Avestan (liittyy uskontohaasteeseen) Kindleen mutta muuten en ole päättänyt. Mietin myös että pitäisikö ottaa joku määrähaaste, kuten vaikka Sari ”raastepöytä” Venäläinen teki valitsi 150 kirjaa tavoitteekseen tänä vuonna. Ehkä tällä kertaa määrät eivät kiinnosta, enemmän teemat.

Voisi ehkä lähestyä asiaa kolmesta kulmasta: tulevaisuus, nykyisyys ja iättömyys. Tulevaisuuteen liittyen löysin loppuvuodesta eräästä tulevaisuustutkimukseen liittyvästä julkaisusta sivulta 148 väitteen, jonka mukaan alla olevan Cogitaire 5 -mallin mukaiset taidot tai tiedot olisivat tulevaisuudessa kaikille tärkeitä. Tavallaan tuo tuntuu järkevältä koska erilaisten monimutkaisten hässäköiden kanssa tässä jo nyt pääsee/joutuu puuhaamaan ja toisaalta esim. ”yrittäjämäisyyttä” korostetaan ja vaaditaan jo nyt joka paikassa.

Systeemiajattelun osalta aloitin jo Udemyn kurssin aiheesta. Siellä on vielä muutaman päivän ajan tarjous, tuo kurssi maksoi hieman alle kympin! Noista muista olen lähinnä keräillyt lähteitä toistaiseksi. Systeemiajattelu innostaa paljonkin, ja tekee mieli alkaa piirtää kaikesta systeemikaavioita, joten sellaisia on odotettavissa näillekin sivuille lähitulevaisuudessa.

Sitten taas tuo nykyisyys -osasto on ehkä se tylsin tavallaan, eli ”niitä kirjoja, joista nyt puhutaan”. Tällaisia ovat esim. Hans Roslingin hieno Faktojen maailma. Näiden etsimiseen ei tarvitse käyttää sen kummemmin aikaa, sillä ne vain tulevat itsekseen vastaan. Ei varmasti ole haittaa jos ainakin muutaman tällaisen ”ajankohtaisen” lukee vuoden aikana.

Iättömyys-osastolle menisi sitten tämä maailmanuskontojen pääkirjat -haaste. En tiedä jaksanko sitä mutta se tuntuu todella mielenkiintoiselta, joskin muiden kuin kristinuskon osalta tarvitsee varmasti jonkinlaista tukimateriaalia, että saisi asioista jotain irti. Luin raamatun muutama vuosi takaperin kannesta kanteen, ihan vaan koska halusin tietää mitä kaikkea siellä oikeasti sanotaan. Se oli suhteellisen helppo haaste, sillä moni tarina oli tuttu koulusta ja pop-kulttuurista. Siihen myös viitataan kirjoissa ja joka paikassa paljon, ja niitä viittauksia on hauska seurata. Ehkä tällainen viittausten fiilistely on yksi hyvä syy lukea klassikoita, pääsee bongailemaan viittauksia paremmin ja pätemään sitten muille?

Runojenkin lukeminen toisaalta kiinnostaisi, mutta niissä on aina vaikea jotenkin päästä alkuun, ja toisaalta rauhoittua lyhyen tekstin ääreen. Ehkä se haaste voisi palvella vuoden ensimmäisenkin kirjan korostamaa tietoisen olemisen taitoa, joka Jussi Hölttän mukaan on yksi oppimisen mahdollistavista asioista.

Vuoden ensimmäiseksi kirjaksi valikoitui siis Learn 27 Seven Workbook (Jussi Hölttä), joka on oikeastaan oppimisharjoituskirja. En tehnyt harjoituksia vielä, luin vain nopeasti läpi. Kirja esittelee mallin, jonka avulla voi edistää omaa oppimistaan, ja se liittyy tähän hyöty/tulevaisuuslukemistoon.

https://www.goodreads.com/book/show/43417224-learn-24-7-workbook

Aiheeseen liittyvää pohdiskelua Ylen sivuilla:

”Varmalta näyttää vain se, että tulevaisuudessa tarvitaan entistä enemmän yleissivistystä, vuorovaikutustaitoja ja valmiuksia uusien asioiden oppimiseen.”

https://yle.fi/uutiset/3-10567631?utm_source=twitter-share&utm_medium=social

Ehkä lukeminen jo itsessään vastaa tähän haasteeseen osittain ainakin väitetään usein että lukemisesta olisi kaikenlaista sivistävääkin hyötyä. Toki luulisi että riippuu siitä mitä lukee? Toisaalta haittalukemiston lukeminenkin voi olla välillisesti hyödyllistä, jos se auttaa irtaantumaan arjesta ja rentoutumaan. Haittalukemisto voi olla toisaalta myös tärkeää siksi ettei siitä nimenomaan ole minkäänlaista hyötyä missään vaiheessa, sillä on myös tärkeää paeta välillä kaikke ”itsensä kehittämistä”, ja möyriä jossain oman mielikuvituksen perukoilla.

Haastatko itsesi jollain lukuhaasteella tänä vuonna vai ”vedätkö fiiliksen mukaan”?

 

 

 

4 kommenttia artikkeliin ”Hyöty- ja haittalukeminen vuonna 2019

 1. Se on hyvä, että ihmiset lukee kirjoja. Mutta jotenkin on outoa, että siitä pitää tehdä numeroa (ja varsinkin jos numero on vuodessa luettujen kirjojen määrä…). Mie olen sitä osastoa, joka on lukenut ns. koko ajan nelivuotiaasta saakka, enkä vieläkään osaa ohittaa maitopurkkia lukematta tekstejä. Mutta kukin tavallaan kai sitten.

  Tykkää

  1. Mitä tarkemmin tarkoitat tuolla ”numeron tekemisellä”? Yleensä kertominen vai joku muu? Lukemat ovat varmaan se helpoin tapa, koska lukukokemuksista kirjoittaminen on jo tosi paljon vaikeampaa. Kisasta ei tietty ole kyse, eli jos joku sanoo lukevansa 10 ja toinen 100 niin kysehän on vain heidän omista tavoitteistaan eikä kisakutsusta.

   Tykkää

 2. Tarkoitin lähinnä määristä puhumista, kirjojen lukumäärien mainitsemista, koska se tosiaankin a) vaikuttaa kilpailulta ja b) on toisarvoista sen rinnalla, mitä kirjasta saa irti / muistaa.

  Tykkää

  1. Aivan. Mulle lukumäärien listaaminen ei ole kutsu kisaamaan, vaan asian toteamista. Eri juttu olisi jos joku sanoisi ”pystytkö lukemaan yhtä monta kuin minä?” yms. Tai ehkä lukujen mainitseminen herättää meissä jonkun primitiivisen vertailuvaiston, koska niin moni kuitenkin vierastaa numeroita? Kiinnostavaa on kyllä miettiä että millainen lukukokemus on arvokas tai arvokkaampi kuin joku toinen.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.