Tekisikö edes Kahneman hyviä päätöksiä huonosti nukutun yön jälkeen nyrkkeilykehässä?

Viime vuonna ehkä paras lukemani Ohjekirja Työlämään eli ns. bisneskirja oli Tilannetaju – päätä paremmin. Ei siksi että se olisi varsinaisesti ollut kirjana paras lukemani eikä se oikeastaan ollut edes paras tietokirja. Se oli paras siksi että sen ajatuskehikko oli mielestäni eniten tätä päivää: elämmme hirvittävässä kaaoksessa, jossa kaikki on epävarmaa ja Tilanteet vaihtelevat ja Tilanteet vaikuttavat meihin, halusimme tai emme.

Kirjan perusajatus on se, että ihminen on loppujen lopuksi aika harvoin sellaisessa tilanteessa, jossa hän edes teoriassa voisi tehdä hyviä päätöksiä. Kuten Kahnemaninkin legendaarisessa kirjassaan Thinking Fast And Slow (jota harva on lukenut mutta jota moni hehkuttaa) kertoo, ihmisen ajattelu on täynnä vinoumia ja meitä on helppo vedättää vaikkapa asiota kehystämällä tai muuten sumuttamalla. Tähän kun lisätään Tilannetaju -kirjan tilanteet, soppa on valmis.

Tilannetaju -kirja yrittää auttaa meitä siinä, että tiedostaisimme yleensäkin tilanteemme juuri nyt. Esim. onko tullut nukuttua viime aikoina, onko jotain suuria tunnemyrskyjä päällä, onko joku ulkoinen stressitekijä häiritsemässä ja onko itsellä juuri nyt sellaista tietoa tai kokemusta, joka voisi päätöksentekoa tukea?

Yksi urheiluesimerkki, joka on hyvin tyypillinen, on se kun kamppailukilpailussa joku huutelee kirjaimellisesti kehän laidalta ”hyviä vinkkejä” ottelijoille. En siis tarkoita valmentajaa vaan jotain ihan random-fania. Kehässä oleminen on ihan erilaista kuin katsomossa oleminen. Veressä virtaa valtavasti adrenaliinia, kipu ei tunnu samalla tavalla mutta näkökyky on toisaalta putkimaisempi ja huomio on korostuneesti ihan muualla kuin kokonaiskuvassa. Mm. näistä johtuen ottelija ei otakaan näitä innokkaita sivusta huutoja välittömästi vastaan, todennäköisesti ei edes rekisteröi niitä.

Tilannetaju -kirja ottaa esimerkkejä vastaavista korkean paineen tilanteista, kuten vaikka sukellusmatkalla tapahtuneesta traagisesta onnettomuudesta, jossa henkilö joutuu hyvin tietoisesti pitämään itsensä rauhallisena vaikka välitön reaktio toisessa tilanteessa voisi olla panikointi. Uskon että vaikka jokaiselle ei tule vastaan perusarjessa kamppailutilannetta tai sukellusonnettomuutta, sellainen perustilanne nyt ainakin voisi tulla että on kotona ollut riitaa, yö on mennyt heikoilla unilla, aamulla on tullut liukastuttua työmatkalla ja paikat ovat siitä kipeänä ja sitten joku tulee töissä kyselemään pikaista tärkeää päätöstä. Voi olla että toisenlaisessa tilanteessa päätös olisi erilainen.

Pidin kirjasta myös siksi että siinä huomioidaan että emme ole robotteja vaan ihmisiä, joiden tekemiseen vaikuttavat monenlaiset asiat, siitäkin huolimatta että pitäisimme itseämme ”rationaalisina”. Tätä Kahnemankin käy läpi kirjassaan, jossa myöntää ettei itsekään pysty ohittamaan ajattelun vinoumia, vaikka onkin niistä tutkimustensa takia hyvin tietoinen.

Mitä sitten voi tehdä parantaakseen tilannetajuaan? No, olemalla tietoinen siitä mikä on oma tila erilaisten näkökulmien kautta, vaikka että miten on tullut nukkuneeksi yms. Toisaalta myös tiedostamalla ajattelun vinoumia. Ehkä joissain tapauksissa tietoisella rahoittumisella ja kokonaiskuvan hahmottelulla, tai jopa klassisella ”yön yli nukkumisella”. Mitään 100% ratkaisua ei tietenkään ole, ja olemme todennäköisesti aina tuomittuja ajoittaisten huonojen päätösten tekemiseen.

Lisää tietoa kirjasta:

https://www.goodreads.com/book/show/36332153-tilannetaju

Lue ihmeessä myös Kahnemanin kirja:

https://www.goodreads.com/book/show/11468377-thinking-fast-and-slow?ac=1&from_search=true

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.