Onko joku kirja vaikuttanut omiin arvoihisi ja miten? (Takakansi Whatsapp-paneeli)

Kysyin otsikon kysymyksiä podcast-vierailtani ja alla olevassa nauhoitteessa on kuultavissa vastaukset. Erikoista tämän kerran podcast-nauhoituksissa oli että kukaan meistä ei ollut samassa tilassa tai edes samaan aikaan asian äärellä, vaan paneelikeskustelu/haastattelu toteutettiin kokonaan Whatsapp-ryhmässä ääniviestein ja toki myös perusviestein. Tietääkseni kyseessä on maailman ensimmäinen Whatsapp-paneeli kirjateemasta!

Kävimme läpi 6 kysymyksen kautta erilaisia arvoihin, arvostukseen ja arvosteluun liittyviä teemoja, liittyen kirjoihin ja lukemiseen. Tässä postauksessa julkaisen yhden kysymyksen vastaukset, ja tulevaisuudessa myös muita.

Miksi Whatsapp-paneeli?

Olen tehnyt Takakansi-podcastiin muutamia perinteisiä haastatteluja, siten että otetaan mikki ja mennään tilaan juttelemaan. Se on sinänsä ihan ok mutta mielessäni on jo pidempään pyörinyt ajatus siitä että miten voisi tehdä jotain isommalla porukalla ja yli paikkarajojen. Kun haastatelin Anna Holopaista 29.5. niin tulin haastattelun jälkeen sanoneeksi jotain tästä idean raakileesta, ja siinä puhuessa vahvistui se että kyllähän tällaista sinänsä järjetöntä ideaa kannattaa testata.

Miten projekti eteni?

Laitoin avoimen kutsun Twitteriin, odottaen että ehkä 1-2 ihmistä uskaltaisi lähteä hyvin pienellä briiffauksella mukaan. Briiffi oli pieni siksi että itsellekin oli tässä vaiheessa vielä koko toteutus aika lailla epäselvä. No, 18 ihmistä ilmottautui hyvin lyhyen ajan sisällä! Iso kiitos rohkeudesta kaikille!

Tein pienen infopaketin, jonka lähetin vielä kaikille, ja sen jälkeen kutsuin yhä mukana olevat yhteen Whatsapp -ryhmään. Pari henkeä tuli vielä myöhemmin mukaan mutta pääosa porukasta oli alusta asti.

Tämän jälkeen oli pieni tutustumisvaihe, jossa ei vielä ollut kysymyksiä vaan palloteltiin aiheita ja jaettiin jotain omaa. Sen jälkeen aloin pommittaa ryhmää kysymyksillä, ja niihin ihmiset vastasivat ääniviesteillä. Kysymyksiä tuli yhteensä 6, ja tätä tehtiin noin reilun viikon ajan aina kun ehditiin. Joskus moni vastasi heti kysymyksen lähettämisen jälkeen, joskus jokusen päivän viiveellä, omien aikataulujen mukaisesti.

Tekninen osuus

Kun kaikki oli ”valmista”, kaivoin saapuneet ääniviestit Whatsappista, siirsin koneelle, lajittelin kysymyksittäin kansioihin konvertoin OPUS-muodosta MP3-muotoon, importtasin Audacityyn, yhdistelin raidat, tuunasin ääntä, leikkasin hyvin vähän. Ja sen jälkeen toistaiseksi yhden kysymyksen kohdalla vasta tsekkasin vielä läpi ja latasin Soundcloudiin.

Tunnelmia tekemisestä

Olin huolissani siitä miten ihmiset kokevat aika kovalla vauhdilla etenevän hyvin kaoottisen tekemisen. Mietin myös että miten keskustelu yleensä toimii kuitenkin toisilleen ainakin osin tuntemattomien ihmisten kesken. Yllättävän hyvin homma rullasi, vaikka vauhdikkaasti lentelevät viestit aiheuttivat kaikille harmaita hiuksia varsinkin jos oli kiireellisempi päivä eikä ehtinyt jatkuvasti seuraamaan. Oli todella vaativaa lähteä tällaiseen mukaan, joten kaikki kunnia kärsivällisille paneelitiimiläisille! Kaikki eivät työ- ja muiden kiireiden vuoksi ehtineet vastata kaikkiin kysymyksiin mutta antoivat silti tärkeää tukea ja palautetta koko prosessista. Lisäksi hienointa oli se että syntyi spontaania keskustelua aiheesta ja sen vierestä, eli pienen hetken oli olemassa virtuaalinen kirjaklubi, joka siis toki vieläkin on siellä.

Oppeja

Jos/kun teen vastaavaa uudelleen niin ottaisin ainakin nämä asiat huomioon:

  • rajattu aika – esim. muutama vuorokausi, jotta intensiteetti pysyy
  • rajattu aihe – jotta voidaan mennä syvemmälle aiheeseen ja jotta jälkikäsittely on yksinkertaisempaa
  • rajattu porukka – pitäisin ryhmän pienenä siksi että toisten kommentteihin vastaaminen olisi helpompaa, ehkä 2-5 henkeä, toki riippuu sisällöstä jne. En halunnut itse rajoittaa koska oli kiva löytää innokkaita enkä tiennyt vielä alussa miten homma toimii
  • rajattu aika viestien pituudelle – jotta ei tarvitse leikata niin paljoa valmista
  • eri kanava yleis/metakeskustelulle ja eri kanava itse ääniviesteille ja ”viralliselle” osuudelle – ihan vaan siksi koska satojen viestien seasta kaivelu on aika työlästä kaikille, sillä Whatsappisa ei ole mitään ketjutusta yms
  • rajattu aika milloin otetaan uusia mukaan – siksi että kun uusi tulee mukaan kesken, hän missaan aiemmat viestit ja ryhmäytymisen
  • rajattu aika reagoida kysymyksiin, jotta on helpompi jälkikäsittelyssä löytää oikea materiaali

Toisin sanoen: mitä tiukempi rakenne ja prosessi, sitä sujuvampaa, uskon. Toivon että joku tämän lukija ja/tai projektiin osallistunut kokeilee vielä tätä syteemiä, sillä kaiken kaikkiaan homma toimi kuitenkin suhteellisen kivuttomasti. Itse olen kiinnostunut jatkamaan testejä. Jos tulee tähän itse tekemiseen liittyen kysyttävää niin kysy minulta tai tiimiltä.

Tiimi

Iso kiitos koko osallistuneelle tiimille, josta tässä listattuna osa! (Huono puoli tällaisessa etäkeskustelussa on se ettemme saaneet perinteistä yhteiskuvaa.)

Juha Jalonen – @JuhaJalone
Sirkku Vahtera – @SirkkuVahtera
Essi Nummi – @EssiNummi
Niko Niinivirta – @NikoNiinivirta
Selina Kustula – @selinakustula – www.leijonaa.fi – yrittäjä
Tiina Kinnunen – @TiinaKin
Jukka Niittymaa – @niittymaawww.jukkaniittymaa.com
Marja Majuri – @MarjaMajuri – äidinkielenopettaja
Hanna Leskinen – @Lirularuloru
Katriina Nykopp – @1kattis
Paula Huhtanen – @puhunen – ensi kevään esikoiskirjailija
Nadja Mikkonen – @nadjakohan
Kari Säkkinen – @KariTSakkinen
Maria Oiva – @mariaoiva / @digiteatteri – teatteriohjaaja, esitystaiteilija

Kysymys siis kuuluu: Onko joku kirja vaikuttanut omiin arvoihisi ja miten? 

Kuuntele paneelin kommentit tästä

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.