Millaista on tatuoida tarinoita iholle? – haastattelussa Keke Lindfors

Haastattelin Hidden Bones Tattoon Keke Lindforsia tatuointien tekemisestä sekä sähköpostilla että livevideolla. Kooste alla!

Miksi teet tatuointeja ja miten ajauduit niitä tekemään?

Ensimmäisenä syynä on varmaankin luomisen tarve. Toisena se, että olen aina tykännyt tehdä asioita joissa tehdyn työn jälki on nähtävissä konkreettisesti ja jopa välittömästi. Tatuoinneissa kiehtoi se tietty dekadenttisuus ja ajatus, ”ettei tatuoinnin otettuaan voi enää koskaan olla normaali”.

Ammatillisessa mielessä ajauduin tatuointien pariin pitkän jahkailun jälkeen hankittuani välineet tutulta tatuoijalta saatuani hieman perintörahaa. Puuhailin muutaman vuoden kotona kavereille ja puolitutuille raapustellen, kunnes onnekkaan yhteensattuman vuoksi pääsin ammattistudioon oppiin. Siitä aukesikin uusi maailma.

Miten muuten olet toteuttanut tuota luomisen tarvetta?

Piirtäminen taisi olla se ensimmäinen toteutuskeino, saatoin viettää tuntikausia kirjoituspöytäni ääressä piirrellen. Olin melko passiivinen liikunnanharrastaja niihin aikoihin, joten ylimääräistä energiaa ei kulunut jalkapalloiluun tai jääkiekkoon.
11-vuotiaana tosin löysinkin sitten musiikin, ja aloin haaveilla kitaransoitosta joka johti loppuelämän musiikkiharrasteluun eri bändeissä ja projekteissa. Parikymppisenä löysin myös liikunnan harrastamisen, joka toimii vastapainona kaikelle muulle kahlaukselle elämässä.

Mitä kuva kertoo kantajastaan?

Tatuointeja voisi nykyään verrata vanhan ajan ”Levi’s vs. Halpahalli-farkut” -ilmiöön. Toisin sanoen, niillä on suuri merkitys tiettyyn eliittiin kuulumisessa. Kyseessä on niin popularisoitunut ilmiö, ettei tatuoinneilla voi juurikaan enää korostaa erilaisuutta, aatteitaan ehkä jonkun verran.

Luonnoksesta siirtokuvaksi
Luonnoksesta siirtokuvaksi

Miten paljon sinulla on tilaa ilmaista itseäsi kuvissa?

Tämä riippuu paljon asiakkaan toiveista sekä henkilökemioista. Unohtamatta kahdenvälistä luottamusta.

Miten lähdet rakentamaan luottamusta uuden henkilön kanssa? Voiko sen saavuttaa kaikkien kanssa?

Se on vaikeaa. Joinain päivinä olet sekä henkisesti että fyysisesti niin hyvin latautunut, että pystyt myymään vaikka hiekkaa saharaan. Joskus se on työläämpää.
Kuitenkin se, että olet omistautunut jokaiselle projektillesi ja näytät sen, lienee yksi parhaista tavoista rakentaa luottamuksellista asiakas-suhdetta.
En silti väitä, että se olisi aina edes mahdollista. Toisinaan ihmiset haluavat pitää kaikki ohjat omissa käsissään, silloin vuorovaikutus on rajallisempaa.

Siirtokuva valmis
Siirtokuva valmis

Minkälainen tatuointikulttuuri Suomessa on nyt mielestäsi?

Taisin jo sivuuttaa tätä aikaisemmin, mutta luultavasti lisäksi voitaisi sanoa, että tiedostava ja kansainvälinen. Löytyy taitavia tekijöitä eikä ole mitään hävettävää kansainvälisillä markkinoilla. Ei hullummin teollisuudelle joka perustuu itseoppimiselle/oppipoikakoulutukselle!

Mikä työssä on haastavinta?

Luultavasti se, ettei koskaan voi olla 100% tyytyväinen työhönsä. Toisaalta se ajanee kaikkia luovan työn tekijöitä eteenpäin.

Kuva iholle
Kuva iholle

Sulla on itselläkin jokunen kuva? Mitä ne sulle merkitsevät?

Ensimmäiset kuvat tuli otettua kokeilunhalusta. En oikeastaan osannut ajatella niihin aikoihin, että tatuointi olisi merkinnyt muuta kuin hienoa kuviota iholla. Se oli sellaista typerää rokkikapinaa.
Nykyisin..tatuointini ovat jonkinlaista pimeyden kanavointia muualle kuin sisälleni.

Onko erilaisilla tatuointitrendeillä sulle merkitystä? Mikä on nyt juuri pinnalla?

Minulle niillä ei ole merkitystä, en tietenkään silti voi väittää etteivät ne vaikuttaisi.
Nykyään kuten tiedät, kaikenlaiset salatieteet sekä anti-uskonnollisuus ovat nuorison suosiossa. Halutaan elää hetkessä jne..internetin ja sosiaalisen median aivopesu vaikuttaa moneen asiaan ja näin lienee myös tatuointitrendeissä. Nyt tuolla liikkuu 18-v tyttöjä naamasta varpaisiin täynnä leimaa. En mä osaa sanoa onko se hyvä vai huono asia, mutta kyllä mä lupaan että tatuointien poisto-business tulee vielä olemaan kovan luokan kultakaivos.

Kuvan toteutus ja haastattelu videolla

Haastattelu jatkui itse tekemisen lomassa, Keke teki minulle kuvaa rintaan ja juttelimme samalla Facebook Live -videolla:

 

Valmis kuva tuoreeltaan
Valmis kuva tuoreeltaan

Prosessi bloggaajan näkökulmasta

Sovimme Keken kanssa jo silloin kun aloimme miettimään haastattelujuttua että teemme tässä samalla jonkun kuvan minulle. Idea aiheesta tuli kun kerroin jutusta työkavereille, ja siitä sitten laitoin Kekelle jonkun googlen kuvahaulla löytämäni kirjan kuvan. Tiesin että aihe olisi siis kirja, jonkinlainen yksinkertainen mustavalkoinen ja että paikka olisi sydämen päällä. Symboliikkaa riittää vaikka muille jakaa vaikken sitä sen enempää tässä avaakaan. Tatuointien hienous on siinä että kuva itsessään kertoo jotain, sen sijoituspaikka ehkä jotain mutta se lopullinen merkitys aukeaa vain kantajalle itselleen. Samanlainen kirja jonkun toisen iholla voi tarkoittaa hänelle jotain ihan muuta kuin minulle.

Kun saavuin Hidden Bones Tattoo -studiolle, Keke oli piirtänyt löytämästäni kuvasta oman versionsa, ja muutaman sekunnin miettimisen jälkeen sovimme että se on juuri hyvä. Luotin siihen jo etukäteen että hän keksii aiheesta jotain parempaa ja niinhän siinä kävi. Itse prosessi oli oikein leppoisa, mikäs sen mukavampaa kuin istua aiheen äärellä oikein tosissaan ja turista niitä näitä (videolle päätyi vain ns. asiallinen ja aiheeseen liittyvä osuus). Iso kiitos Kekelle juttuun ryhtymisestä!

Oma suhtautumiseni tatuointeihin sinänsä on hyvin neutraali. Ajattelen että ne ovat ennen kaikkia tärkeitä kantajalle itselleen, ja symboliikka voi olla vahvempaa tai vähän kevyempää tilanteesta riippuen. Itse en juurikaan noteeraa sitä onko jollain niitä tai ei mutta toki jos on niin aina on kiinnostavaa kuulla tarinoita kuvien taustalla, jos ihminen haluaa niitä jakaa.

Vakavana mutta tyytyväisenä
Vakavana mutta tyytyväisenä

Lisälukemista

Hidden Bones Tattoo:n löydät verkosta tuon linkin takaa:

Hidden Bones Tattoo

Suosittelen tsekkaamaan myös Antroblogin jutun aiheesta, ja siinä linkitettynä olevat artikkelit. Antroblogi on muutenkin tutustumisen arvoinen sivusto!

http://www.antroblogi.fi/2016/07/tatuointeja-kautta-aikojen/

http://insider.si.edu/2015/08/tattoos-telling-stories-in-the-flesh-qa-with-lars-krutak/

“A common myth that continues to be perpetuated in popular and academic peer-reviewed publications is that tribal tattoos were ornamental. Some indigenous peoples did receive tattoos to enhance their physical appearance, but this practice was the exception rather than the rule. Most tattoos identified tribal designation, related the social accomplishments of the individuals who wore them or functioned as medicinal therapy or as apotropaic [evil-repelling] symbols. In short, I see body marking as a kind of biographical language.”

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Millaista on tatuoida tarinoita iholle? – haastattelussa Keke Lindfors

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.