Lukisinko kansan älykkyyden puolesta? Tuskin

Miksi sinä luet kirjoja? Haluatko parantaa suomalaisia lukutilastoja? Vai kokea iloa itse tekemisestä? Jotain muuta?

Alla olevan Imagen sivuilla olevan bloggauksen lukemisen jälkeen mietin että miksi yleensä luen? Senkö takia että suomalaisten keskimääräinen lukemismäärä kasvaisi? Tuskinpa, sillä vaikka luenkin yli keskiarvon ( yli 50 kirjaa vuodessa) en tee sitä siksi että saisin lukemat näyttämään paremmalta.

Otetaan liikuntavertaus. Olen ollut elämässäni pariinkin kertaan himoliikkuja, rakastin kilpailemista ja kisoihin valmistautumista ja treenasin paljon vaikka se ei ollut kivaa. Halusin sitä, ajattelin sitä, tein sitä. En koskaan miettinyt että täytänkö liikuntapiirakan vaativat normit tai kantaako harrastukseni minua sitten kun olen vanha ja tärisevä.

Miksi sitten motivoiduin liikkumisesta? Olin tekemisissä sellaisten ihmisten kanssa, jotka rakastivat samaa lajia, jota itse treenasin. Kuulin heiltä tarinoita omista kokemuksistaan ja näin miten he nauttivat tekemisestä. Eli jakoivat omakohtaisia kokemuksia siitä miten paljon iloa tekeminen heille tuotti.

Lukemisen kanssa on käynyt samoin. En ole koskaan innostunut lukemaan esim. tuon bloggauksen kaltaisten ”kylläpä meillä menee huonosti kun näin vähän teemme sitä ja tätä” -juttujen takia. Olen innostunut lukemaan jonkun kirjan vaikka sitä kautta kun joku tuttava on kertonut siitä jotain omakohtaista tai olen lukenut jonkun kokemuksia jostain kirjasta.

Siksi uskon että omien lukukokemusten jakaminen on tärkeää, koska sitä kautta joku toinenkin voi kokea samaa iloa kuin itse on kokenut jonkun kirjan kanssa. Mutta, en halua tehdä kirjavinkkaustakaan tilastojen takia vaan siksi että joku kirja on aidosti koskettanut. Tätä kirjoittaessa kesken on kirja Rakkaus niinku, jonka jokainen sivu on kuin elämistä chat -keskustelussa. Samaan aikaan sekä todella hauskaa että surullista. Uskon että siitä saa iloa jos on elänyt vuosia internet -palveluiden parissa.

Tsekkaa Imagen sivuilla oleva juttu alta:

http://blogit.image.fi/anzionmukaan/asuipa-kerran-kaukana-pohjoisessa-pieni-tyhma-kansa/

IMG_3687

 

5 kommenttia artikkeliin ”Lukisinko kansan älykkyyden puolesta? Tuskin

 1. Minäkin kuulun tuohon enemmän kuin keskivertomäärän lukeviin, luen useimmiten yli 100 kirjaa vuodessa. Enkä myöskään lue kaunistaakseni tilastoja. Mutta tuon Imagen kirjoituksen todellisuuden tunnen ikävästi omassa elämässäni, koska valitettavasti muiden lahjojen puutteessa olen vuosikymmeniä toiminut ammattikirjoittajana. Viimeiset pari vuotta minulla on ollut tunne, että pitäisi varmaankin siirtyä sarjakuvan tai videoitten pariin, jotta tavoittaisi ihmiset… Täällä Saksassa tilanne on vielä toistaiseksi toinen kuin Suomessa. Valistunut arvaukseni Suomen ja Saksan kaksoiskansalaisena on, että se johtuu yksinkertaisesti ihmismäärästä. 81 miljoonaan ihmiseen mahtuu jo iso joukko kirjoja ostavia ja niitä lukevia ihmisiä. Suuntaus on kyllä äänikirjoihin, E-kirjojen myyntiluvuista en tiedä. Kustantamoilla menee kuitenkin toistaiseksi vielä kohtuullisen hyvin.
  Kun nykyisin edes kirjoittavat toimittajat (tai tietokirjailijat) eivät osaa kirjoittaa kunnollista suomea, niin miten voisi odottaakaan, että muut… Luetun ymmärtäminen on selkeästi koko ajan heikentynyt viime vuosina, huomaan sen omien kirjoitusteni palautteista aika usein. Kyky analysoida lukemaansa ja sijoittaa se johonkin kontekstiin on täysin katoava sivistysvara. Kyky keskustella erilaisista näkökulmista on kadonnut samaa tahtia. Kyllä se tarkoittaa sitä, että kaikenlaiset ääriliikkeet ja kaikenlaiset ylikansalliset markkinointivedätykset saavat massat mukaansa. Kansan kahtiajakautuminen korostuu myös. Lukevat ihmiset hankkivat koulutuksen ja todennäköisemmin pärjäävät, kun taas yhä useampi syrjäytyy jo lapsena lukutaidottomaksi ja keskittymiskyvyttömäksi. Kyllä tämä kaikki huolestuttavaa on.

  Liked by 1 henkilö

 2. Image jutussa kummastellaan kirjojen ostamisen vaikeutta Suomesta tai suomalaisesta kaupasta. Sen sijaan mitä tämän digin myötä on tapahtunut, niin ei voida enää puhua suomalaisesta kirjakaupasta niinkään kun E-kirjoja on saatavilla kaikkialta maailmasta ja samantien.

  Minä olen ainakin näiden e-kirja lukulaitteiden ja saatavuden jälkeen viimeisen vuoden aikana lukenut enemmän ja laaja-alaisemmin eri kulttuuripiireistä olevaa kirjallisuutta. Tavoitteena lukea 36 kirjaa tänä vuonna, joka on ihan sopiva tahti tässä elämän tilanteessa eli n. 10 päivää per kirja.

  Valitsen aika tarkkaan mitä luen ja sen vuoksi melkein kaikki kirjat ovat jollain tavallan elämäntilanteeseen ajankohtaisia myös. Näistä saa todellakin paljon hyvää keskustelua aikaan ja käyn paljon keskusteluita kirjan annista sekä töissä, että vapaa-ajalla. Erityisesti tietokirjallisuudesta keskustelu on oleellinen osa lukukokemusta 🙂

  Liked by 1 henkilö

   1. Joo, englanniksi luen eniten ja suomeksi sitten aina sitä mukaa kun mielenkiintoisia aiheita sekä teoksia osuu kohdalle. Ruotsiksi helppolukuista tekstiä kielen harjoittamiseksi myös satunnaisesti tilaisuuden tullen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.